Bilar med olika drivmedel

Det finns bensinbilar och sedan finns det dieselbilar. Idag finns också elbilar och hybridbilar men vi ska inte fokusera så mycket på dem. Dagens inlägg kommer handla mest om skillnaden mellan bensin- och dieselbilar. Kanske blir det ett passande inlägg för dig som ska köpa ny bil men inte riktigt vet om du ska välja bensin eller diesel.

Det första kännetecknet på en dieselbil är att de ofta har större motorer. Detta ger dem mer kraft och drar därför mindre bränsle. De flesta dieselbilar har också turboladdare som gör att bilen får mer kraft när den behöver det.

Dieselbilar är också vanligtvis lite tyngre än bensinbilar av samma storlek. Detta beror på att dieselmotorer ofta är större och tuffare. De är också byggda för att kunna köras längre och hårdare utan att behöva servas ofta.

Man brukar säga att dieselbilar är bra om du ska köra mycket långa sträckor, till exempel om du reser mycket med bilen eller har en lång körsträcka till jobbet. Bensinbilar däremot är bättre om du kör mycket stadskörning.

Deras livslängd är också längre. Medan bensinmotorer ofta måste bytas efter 100 000 – 150 000 km så kan en dieselmotor på en bra bil hålla i upp till 300 000 km eller mer.

Nackdelen med dieselbilar är dock att de ofta är dyrare att köpa och serva. Detta beror på att dieselmotorer är mer komplicerade och dyrare att reparera än bensinmotorer. Dessutom kostar idag dieseln betydligt mycket mer än bensinen. Det är dock något som kan ändras, för bara några år sedan var faktiskt bensinen dyrare.

Det var några tydliga kännetecken för en dieselbil. Förhoppningsvis kan det här inlägget ha varit lite hjälp för dig i ditt beslut om du ska köra en bil driven på bensin eller diesel i Falun. Om du känner att du behöver mer information finns det att hämta på nätet, eller så går du och frågar en bilkunnig.